Voor stichtingen met een kleine kantine geldt een vrijstelling voor de BTW. Zij hoeven geen BTW te rekenen over de opbrengsten in hun kantine. Dit staat in de zogenaamde kantineregeling van De Belastingdienst.
Speciale BTW vrijstelling
Omdat het in de kantine vaak om kleine bedragen gaat, heeft de fiscus een bijzondere regeling getroffen. Die regeling stelt dat kantines geen BTW hoeven af te dragen. Kantine is een ruim begrip en geldt voor allerhande plekken waar eten of drinken beschikbaar is.
Het gevolg van de regeling is dat je als stichting geen BTW hoeft te rekenen over de drankjes en hapjes die je verkoopt. Bedenk wel dat de inkoop dan ook inclusief BTW is. In de praktijk kun je op deze manier de prijzen in de kantine lager houden.
Welke kantines?
De kantineregeling geldt voor de volgende organisaties:
- bejaardensociëteiten
- dorpshuizen en wijkcentra
- instellingen voor jeugdwerk
- scholen voor basisonderwijs, lager en middelbaar beroepsonderwijs, algemeen voortgezet onderwijs en voorbereidend wetenschappelijk onderwijs
- hobbyclubs
- muziekverenigingen
- speeltuinverenigingen
- buurtverenigingen
De onderste zijn verenigingen, maar kunnen in theorie ook in een stichting zijn vorm gegeven.
Voorwaarden voor de kantineregeling
De kantineregeling kent de volgende voorwaarden:
- de kantineomzet bedraagt niet meer dan een jaarlijks drempelbedrag per jaar;
- openstelling van de kantine vindt slechts plaats in rechtstreeks verband met de activiteiten van de stichting;
- eventuele exploitatieoverschotten (winst dus) moeten worden gebruikt voor de primaire activiteit van de stichting;
- de btw over kosten en inkoop voor de kantine mogen niet als voorbelasting worden afgetrokken.
Als gevolg van deze voorwaarden kun je de kantineregeling niet toepassen als er sprake is van niet-normale nevenactiviteiten. Bijvoorbeeld het openstellen of het ter beschikking stellen van de kantine voor activiteiten die geen direct verband houden met de eigenlijke activiteiten van de vereniging. Denk daarbij aan evenementen in de persoonlijke sfeer van derden of individuele leden, zoals bruiloften, feesten en jubilea.
De laatste wijziging van de kantineregeling is uit 2021. Omzetbelasting, fondswerving en kantines
Grensbedrag kantineregeling 2025
De totale ontvangst van de kantine mag niet hoger zijn dan € 68.067 per jaar. Hieronder valt de omzet uit bijvoorbeeld eten, drinken, rookwaren en speelautomaten.
Voor de toepassing van de regeling wordt onder ‘kantine’ verstaan: de vaste plaats waar of van waaruit de desbetreffende organisatie de kantineactiviteiten als normale nevenactiviteit verricht.
Het kan gebeuren dat de organisatie haar normale nevenactiviteiten incidenteel elders verricht, bijvoorbeeld in een gehuurde zaal. De opbrengsten daarvan moet je optellen bij de ontvangsten van de eigen kantine voor de berekening van het grensbedrag.
Verschillende kantines
Wanneer een organisatie op verschillende plaatsen een accommodatie met een kantine heeft, bereken je het grensbedrag per accommodatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stichting die in verschillende delen van een stad wijkcentra beheert. Of bedenk de situatie waarin een schoolbestuur verschillende scholen onder zich heeft vallen.
Als je de kantineregeling gebruikt, dan bestaat deze naast de regeling voor fondsenwervende activiteiten. Dat betekent dat de kantineontvangsten buiten beschouwing blijven bij de beoordeling of sprake is van overschrijding van de grensbedragen.
Zaalverhuur
Je zou er ook voor kunnen kiezen om zalen te gaan verhuren. Je hebt dan twee verschillende inkomsten, die voor de zaalverhuur en die voor de kantineproducten.