Iedere belanghebbende mag aan de rechtbank verzoeken om een bestuurder te benoemen, als de stichting zonder bestuur komt. Je moet de procedure volgen die in de statuten is omschreven.
- Stichting zonder bestuur
- Verzoek aan rechtbank
- Nieuwe stichting oprichten
- Ontbinding stichting bij geen activiteiten
Stichting zonder bestuur
Het kan voorkomen dat een stichting zonder bestuur komt te zitten. Bijvoorbeeld door het overlijden van de enig bestuurder. Of omdat de bestuurder is verdwenen, nergens meer op reageert of niet meer te vinden is. Stichtingen kennen geen algemene vergadering of aandeelhoudersvergadering. Er kan daardoor bij een stichting niet van binnenuit een bestuur worden benoemd.
Wat als een bestuurder tijdelijk niet in staat is om de stichting te besturen? Lees hier meer over in een apart artikel over ontstentenis en belet.
Verzoek aan rechtbank
Sinds de wetswijziging van de WBTR moeten de statuten een bepaling bevatten indien er sprake is van ontstentenis of belet van alle bestuurders. Is er geen bestuur? Kijk dan eerst in de statuten of er zo’n regeling is opgenomen.
Indien die regeling er niet is en/of niet uitgevoerd kan worden, voorziet de wet. Iedere belanghebbende mag als het door de statuten voorgeschreven bestuur geheel of gedeeltelijk ontbreekt aan de rechtbank verzoeken om een bestuurder te benoemen. Let op: dit kan alleen als er volgens de statuten te weinig bestuurders zijn. De rechtbank moet de bestuurder dan benoemen op de manier zoals in de statuten staat voorgeschreven. De rechter kan dus ook niet afwijken van de statuten.
Nieuwe stichting oprichten
Voor dit verzoek moet je dus een procedure bij de rechtbank voeren. De kosten daarvoor zijn best hoog. Het is daarom sneller en goedkoper om een nieuwe stichting op te richten.
Als er nog vermogen in de oude stichting zit, dan kan dat vermogen juridisch echter niet zomaar overgaan op de nieuwe stichting. In dat geval zou je dan alsnog via de rechter een bestuurder moeten benoemen die het vermogen zal overdragen of de oude stichting zal ontbinden.
Ontbinding stichting bij geen activiteiten
Als er zich binnen minstens 1 jaar geen belanghebbende meldt, dan kan de Kamer van Koophandel de stichting ontbinden. Lees ook: Hoe hef ik mijn stichting op?
Notulen bestuursbesluit opheffing stichting
De stichting opheffen. Kan dat zo maar? Ja dat kan het bestuur besluiten. Daar komt geen notaris of andere externe partij aan te pas. Dat bestuursbesluit moet je wel juist nemen en bovendien goed vastleggen. Dat doe je met deze notulen. Zo weet je zeker dat je niet achteraf problemen kan krijgen. Gebruik dit model en regel je zaken goed.